Uitstel maar geen afstel!

Geschreven door: Maringa

dec 29, 2020

Vorige week stond er al op de website van Vitalys te lezen dat er geschoven ging worden met operaties omdat ze vanaf 16 dec tot in ieder geval eind van het jaar de bariatrische ingrepen stil leggen om voorrang te geven aan noodzakelijke operaties. Wat er ging gebeuren met de operaties die in januari gepland stonden was nog niet bekend. En natuurlijk, hou je er dan al rekening mee dat deze ook uitgesteld worden.
Maar… Je blijft toch hoop houden. Hoop dat alles weer snel normaler wordt, dat ze de achterstand snel in kunnen lopen en dat misschien, heel misschien je operatie datum niet verschoven wordt.

Gisteren werd ik uit die droom wakker geschud met een e-mail. Dat, zodra het weer kan, Vitalys start met inplannen van operaties die nu uitgesteld zijn en dat daardoor alles opschuift. Heel logisch en in veel gevallen ook wel zo eerlijk. Maar niet in alle gevallen, vind ik.

Uitstel maar geen afstel?

In sommige gevallen gaat dat helaas niet op.
Want, stel je voor…. je hebt een hart aandoening en de kans dat die alleen maar erger wordt naarmate dat je langer moet wachten op je operatie is groot. En deze operatie, waardoor je gewicht gaat verliezen, kan je helpen je hart – letterlijk – meer ademruimte te geven. Zou het dan niet logisch zijn dat je in zo’n positie zo snel mogelijk geopereerd wordt? Er worden in ziekenhuizen zo vaak voorrang verleend op medische indicatie, waarom dan niet bij een operatie als een maagverkleining?

Natuurlijk weet ik dat iedereen die in het traject zit al lang wacht op deze operatie. En dat het voor ieder van ons een verbetering van kwaliteit van leven inhoud en dus belangrijk is! Dat wil ik absoluut niet bagatelliseren. Maar voor sommigen kan uitstel zeker wel afstel betekenen…. Moeten zij dan geen voorrang krijgen?

Misschien vraag je je nu af waarom ik mij hier zo druk om maak? Nee, ik ben niet degene die dit risico loopt. Maar iemand in mijn groep wel. En om haar haar kans te gunnen ( en anderen die in een soortgelijke positie zitten) zou ik “mijn plekje” in de wachtrij opgeven, als dat betekend dat zowel zij als ik die kans krijgen. Juist omdat ik dit risico niet loop!

*Ik heb dit geschreven in overleg met de persoon waarover dit gaat, ze heeft het ook gelezen voor ik het publiceerde.

Even balen en weer doorgaan

Toen de email kwam baalde ik natuurlijk wel even, wie zou dat niet hebben? De tranen stonden me in de ogen, ik werk hier al zo lang naar toe. En ook in onze app groep waren de frustraties even duidelijk te merken. Totdat haar berichtje kwam en ik mij realiseerde dat uitstel bij mij geen afstel betekent maar dat voor haar wel zo kan zijn. Dat zet je weer met beide benen op de grond, het werkt ontnuchterend.
Gelukkig is zij heel positief ingesteld en na ook haar eerste frustratie, zet ze in de app; “We wachten wel af. Het was gewoon even geen leuk bericht voor iedereen.”

Uitstel maar geen afstel!

Ik zie het nu maar als een mogelijkheid om mij extra goed voor te bereiden op de operatie. Mijn kalium en foliumzuur waren wat aan de lage kant dus daar heb ik nu supplementen voor. Verder laat mijn conditie te wensen over en ga ik daar de komende weken aan werken.
Geen goede voornemens maar nu direct in de actie.
Letten op wat ik eet, hoe ik eet en hoe vaak ik eet, 3x/week op lage intensiteit sporten. Elke dag 2x 20-25 minuten wandelen. En iets wat er bij mij snel bij in schiet, genoeg slaap pakken.

Zodat wanneer ik een nieuwe (voorlopige) operatiedatum krijg ik weet dat ik er alles aan gedaan heb om er zo goed mogelijk in te gaan! En dat ik niet meer had kunnen doen om mij voor te bereiden.

Voel je vrij mij naar mijn sporten, wandelen, slapen en/of eten te vragen, als steuntje in mijn rug 😉
Ik waardeer het erg!

Wil je mijn bericht delen? Wat leuk!

Misschien ook interessant voor je…

Een wervelwind aan emoties

Een wervelwind aan emoties

Vandaag is het zover. Als het allemaal goed gaat ben ik straks geopereerd en heb ik een kiwi 🥝. Ik krijg een...

Ze gaan weer opereren!

Ze gaan weer opereren!

In de "facebook wandelgangen" hoorden we veel verschillende dingen de afgelopen weken.Van 5 weken tot wel 3-4 maanden...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *