Het voortraject bij NOK Hoogeveen

strenght Quote

Geschreven door: Maringa

dec 9, 2020

Na bijna een jaar in de voorbereiding is het dan nu zover, het 5 weken voortraject voorafgaande aan mijn operatie 🎉

Vorige week woensdag startte “mijn” groep, online via zoom vanwege het hele Covid19 gebeuren. Met 9 andere vrouwen uit Noord Nederland bereid ik mij voor op mijn operatie. Het is een hele leuke, actieve en diverse groep. We zijn echt allemaal zo verschillend maar met een gezamenlijke doel;

Een gezondere, actievere en betere versie van onszelf worden met als hulp deze ingreep

En dat gezamenlijk doel zorgt voor een fijne dynamiek. Zo leuk om te horen dat dat bij het NOK ook opvalt!

En weet je wat ook leuk is, we worden (als alles goed gaat….. corona 😏) allemaal in dezelfde 2 weken geopereerd. Op de dag dat ik nu ingepland sta, 21 januari, mogen we zelfs met z’n 5en uit onze groep onze opwachting maken. Dat we allemaal graag een grote groepskamer willen voor na de operatie zegt wel iets over hoe we binnen een paar dagen al naar elkaar toe gegroeid zijn! Bedankt meiden, we gaan dit doen!! 👊🏻

Vanuit het NOK – Nederlandse Obesitas Kliniek – worden we in de komende 5 weken voorbereid op de operatie en de periode die daarna komt. Ook na de operatie blijven nog een jaar lang in groepsverband deze bijeenkomsten houden, ter ondersteuning van elkaar en onze processen na de operatie.

Vandaag hadden we de tweede online bijeenkomst. Vorige week was het voornamelijk kennismaken met elkaar en kregen we uitleg over hoe de groepsbijeenkomsten gaan. We hebben een heel team van deskundigen die ons deze 1,5 jaar begeleiden, met onder andere een bewegingsdeskundige, diëtiste en een psycholoog. Elke week zijn er 2 sessies van ongeveer 45 minuten met één van deze deskundigen om een onderdeel van het proces door te nemen.

Deze week hebben we een bewegingsinventarisatie gemaakt en in een break out sessie (met z’n 2en of 3en) besproken. Ook al weet ik dat hier voor mij veel winst te behalen valt, het was wel even met mijn neus op de feiten! Één van mijn doelen is weer volop te kunnen wandelen en allerlei leuke dingen met Kamala te kunnen doen. In de inventarisatie moest ik mijzelf een cijfer geven voor hoe actief ik nu meestal ben/kan zijn…. Ik geef mezelf nu een 2 😬

Volop ruimte voor verbetering dus 🙏

In de tweede sessie, met de diëtiste, hebben we gepraat over het belang van 6 eetmomenten, waarom drinken en eten tegelijkertijd niet goed is na je operatie, waarom we echt voedingssupplementen nodig hebben. Als opdracht voor volgende week gaan we een eet en drink momenten schema maken. Op de dagen dat ik thuis ben is dat heel goed te doen maar op de dagen dat ik bij Sanquin werk zie ik hier nog wel een uitdaging in! Ik heb van de week wat te puzzelen 😆

Ik merk dat ik, door in deze groepssessies hiermee bezig te zijn, me direct weer bewust ben van mijn valkuilen;

 • Lekker op de bank wat eten, terwijl ik 100 en 1 andere dingen aan het doen ben. Dus niet bewust eet en kauw.
 • Eten wanneer het “uitkomt” dus wanneer ik eigenlijk te laat ben en daardoor teveel eet.
 • Niet plan, en Ad hoc bedenk wat ik wil eten. Daardoor sneller kies voor “verkeerde dingen”
 • Ik mijn beweegmomenten niet meer inplan en ze dus daardoor sneller vervangen worden door “belangrijkere” dingen.

Dus wat ik straks als eerste ga doen is mijzelf bovenaan mijn prioriteitenlijstje zetten. Ik blok elke dag 2 momenten tijd voor mezelf in, om te bewegen en ter ontspanning.

Daarnaast ga ik weer voor mezelf een weekplanning maken voor het eten. En dan gelijk daaraan gekoppeld de eet en drink momenten schema’s voor wanneer ik thuis werk en wanneer ik bij Sanquin werk.

En nu ik dit zo schrijf gaat er al vanalles door mijn hoofd dus ik ga er nu direct mee bezig 😉

Heb je vragen of wil je dat ik iets schrijf/vertel over een onderwerp wat hiermee verband houd? Laat vooral een reactie achter of stuur mij een e-mail 🙏

Wil je mijn bericht delen? Wat leuk!

Misschien ook interessant voor je…

Een wervelwind aan emoties

Een wervelwind aan emoties

Vandaag is het zover. Als het allemaal goed gaat ben ik straks geopereerd en heb ik een kiwi 🥝. Ik krijg een...

Ze gaan weer opereren!

Ze gaan weer opereren!

In de "facebook wandelgangen" hoorden we veel verschillende dingen de afgelopen weken.Van 5 weken tot wel 3-4 maanden...

4 Reacties

 1. Erna

  Ha Maringa, wat dapper dat je dit zo deelt. Ik wens je heel veel sterkte en succes in dit traject en met de operatie. . Groeten Erna

  Antwoord
  • Maringa

   Ha Erna, dank je wel! Leuk dat je een kijkje hebt genomen. Ik kom binnenkort nog even buurten 🙂 groetjes Maringa

   Antwoord
 2. Kitty Bronk

  Hoi Maringa,
  Wat goed dat je hierover een blog maakt. Ik denk dat je velen tot inspiratie kan dienen. Met afvallen, maagverkleining of zelfs stoppen met roken (allen ‘n bewustwordingsproces).
  Ik ga je dan ook volgen in de reis.

  Heel veel succes!
  Kitty

  Antwoord
  • Maringa

   Hoi Kitty, dank je voor je lieve woorden! Leuk dat je mijn reis wilt volgen

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *